• Het Britse pond is dit jaar een paar procent in waarde gestegen ten opzicht van de euro.
  • Dat is een meevaller voor Nederlandse exporteurs van onder meer bloemen, omdat in euro’s geprijsde bloemen voor Britten relatief wat goedkoper zijn geworden.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst geeft aan dat de opmars van het pond nog wel even kan doorzetten.

ANALYSE – De koersstijging van het Britse pond was dit jaar een lichtpuntje voor Nederlandse sierteeltondernemers die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk. Vanuit Brits perspectief werden in euro’s geprijsde bloemen en bollen door de kracht van het pond immers goedkoper, wat gunstig is voor Nederlandse exporteurs.

Op het eerste gezicht hebben sierteeltbedrijven die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk, een heel degelijk 2024 achter de rug. Ondanks de invoering van nieuwe grenscontroles is alleen al in de eerste drie kwartalen van het jaar de uitvoer van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk met 8 procent gestegen.

Die groei is nog indrukwekkender als je bedenkt dat de export naar Frankrijk in dezelfde periode juist met 7 procent daalde. Maar het groeicijfer vertelt natuurlijk niet het hele verhaal.

De winstgevendheid van veel ondernemingen staat onder druk door stijgende kosten voor arbeid, energie en exportinspecties. Er zijn echter twee redenen om toch optimistisch te kijken naar kansen op de Britse markt in 2025.

In de eerste plaats lijkt de Labour-regering die deze zomer is aangetreden. serieus toenadering te zoeken tot de Europese Unie. Op maandag 9 december hield Rachel Reeves als Brits minister van Financiën voor het eerst sinds 2020 een toespraak voor haar collega’s uit de eurozone.

Ze benadrukte dat het na een periode van verdeeldheid en chaos nu zaak is om op handelsgebied de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland aan de halen. Hoewel een terugkeer naar een vrije handel voorlopig niet in de planning staat, is dat een signaal dat bedrijven niet hoeven te vrezen voor nieuwe importheffingen of strengere controles.

Kracht van het Britse pond

De kracht van het pond is de tweede reden waarom het de moeite waard is om de ontwikkelingen aan de overkant van Het Kanaal te volgen. In 2024 is de Britse munt met bijna 5 procent gestegen ten opzichte van de euro. Die opleving is voor een deel het gevolg van de machtswissel in het Britse Lagerhuis.

Al ruim voor de verkiezingen van 4 juli liet het zich uittekenen dat de Conservatieven, die verantwoordelijk zijn voor het doorvoeren van de Brexit, een ruime nederlaag zouden leiden. Na een chaotische periode heerste er opluchting op valutamarkten over de meer voorspelbare koers van de Labour partij.

Daarnaast speelt ook mee dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk sinds de herfst toch weer wat omhoog is gekropen. In oktober stegen de prijzen gemiddeld met 2,3 procent. Dat is sneller dan de doelstelling van 2 procent waar de Bank of England op mikt. De kans is dan ook aanwezig dat de Britse centrale bank bij de rentevergadering van 19 december pas op de plaats maakt en de beleidsrente niet verder verlaagt.

Aanstaande donderdag neemt de Europese Centrale Bank al een besluit over de volgende rentestap. Tijdens die bijeenkomst ligt de focus veel meer op de noodzaak om de economische groei aan te wakkeren door het verlagen van de beleidsrente in de eurozone.

Financiële markten sorteren al op voor op een scenario waarbij de beleidsrente in de eurozone bij de komende vijf vergaderingen van de ECB telkens met een kwart procentpunt daalt. Als dat gebeurt, dijt het renteverschil met het Verenigd Koninkrijk steeds verder uit, zodat het aantrekkelijk wordt voor partijen om vermogen in ponden aan te houden.

Nederlandse exportbedrijven moeten er rekening mee houden dat de Britse munt na een sterk 2024 in het nieuwe jaar nog wat verder kan oplopen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.